Hobi postaje biznis?

Hobi je aktivnost kojom se bavimo zbog vlastitog zadovoljstva, to nas ispunjava, opušta, čini sretnijima. Ako se taj hobi može pretvoriti u biznis kojim možemo zaraditi dobitak je dvostruki, užitak u radu onoga što volimo i zarada potrebna za život. Što je sve potrebno u ostvarenju tog plana?

Kreativni ste, imate hobi i sada ste odlučili svoje znanje i rad unovčiti. Dobar plan, znate to raditi, do sad ste to radili besplatno, a sada možete i zaraditi. Napokon ćete imati posao svojih snova. Snovi se ipak ostvaruju!

Na žalost, samo dobar proizvod nije garancija da će vaš plan i uspjeti. Put koji morate proći da bi vaš hobi postao legalan biznis i da proizvod dođe do budućeg korisnika je dug i trnovit, a na put će vam stati pravni poslovi, proizvodnja, marketing, komunikacija i razni drugi “problemi”.

Odredili ste svoj proizvod/uslugu. Dobro je i kvalitetno to što radite. Nakon vaganja i vaganja odredili ste hoćete li biti obrt, firma, radinost ili nešto četvrto.
Ponijela vas je dobra vibra i ushit, ali onda kao prvi pozdrav u svijet biznisa udarili ste u zid od birokracije! Kreativci i papirologija, loša kombinacija. Nakon što ste proveli sate i sate pokušavajući doći do informacija i obaviti sve što trebate, dođe vam da sjednete i plačete ili barem lagano lupite koji puta glavom u zid.

Papirologija je gotova, odahnite, sad će sve biti lakše. Zbilja? Pravi posao još nije ni počeo. Imate proizvod/uslugu, znate gdje i kako ćete to raditi, te je sada vrijeme da to predstavite i svojoj publici. Istraživanje tržišta, određivanje ciljane skupine, marketing, fotografija, pronalazak mjesta gdje će se vaš proizvod/usluga nuditi, koja će biti cijena, kako komunicirati sa potrošačima, kako zadržati publiku….

Kada osnivate biznis bitno je da neke informacije dođu do vas prije nego “naučite na vlastitoj koži”. Postoje greške koje bi vas mogle “koštati” posla, stoga je bitno da postoji mogućnost edukacije na vama nepoznatim dijelovima tog procesa.

Ovaj rad će se baviti istraživanjem da li edukacija potrebna, te predstavljanjem vizualnog riješenja radionice koja uči kreativce kako hobi pretvoriti u biznis.

http://www.dots.com.hr/2013/06/rukovodenje-kako-hobi-pretvoriti-u-biznis/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s